ZangRiela Smartlappenkoor Riel
Zangriela
Repetitie
ZangRiela
Siem Maas:
Emailadres:
06-13931125
info@zangriela.nl

ZangRiela Smartlappenkoor

Allereerst stellen wij ons even aan u voor. Wij zijn "ZangRiela", het smartlappenkoor uit het Brabantse Riel. Het koor is op 6 september 2006 opgericht op initiatief van Siem Maas.Doelstelling

Voor ons koor staat gezelligheid voorop waarbij de zangkunst op de tweede plaats komt en de prestaties vanzelf zullen volgen.

Wij zingen gemakkelijk toegankelijke Nederlandse liedjes, die in de volksmond Smartlappen worden genoemd, zo creŽren wij samen steeds weer een gezellige avond.

Wij komen ook graag naar u toe om voor u enkele liedjes uit ons repertoire te zingen. Ook doen wij mee met smartlappenfestivals in het land. Dit zijn steeds weer prachtige dagen, met vele optredens. Door oude smartlappen en levensliederen te zingen zorgen wij ervoor dat deze liedjes niet in de vergetelheid geraken.

Historie

In de maand mei van het jaar 2006 begon Siem Maas te stoeien met het idee om een smartlappenkoor op te richten. Het geheel zou aan een paar randvoorwaarden moeten voldoen. Hij had een paar enthousiaste mensen nodig om een voorlopig bestuur te vormen om samen met hem de organisatie op te zetten. Verder een dirigent met een bepaalde uitstraling die het koor naar een niveau zou kunnen leiden dat optredens mogelijk zou maken. Bij voorkeur accordeonmuziek voor de muzikale begeleiding. Tenslotte een proefperiode van 3 tot 4 maanden en daarna evaluatie over de levensvatbaarheid van het koor. Op het moment van de evaluatie moest het koor minimaal 15 leden tellen.


Op 6 september 2006 was er voor belangstellenden een informatiebijeenkomst. Deze avond werd gehouden in "de Ouwe Stee" in Riel en werd door ongeveer 60 personen bezocht. Alle leeftijdsgroepen waren vertegenwoordigd, zowel jonge mensen als dames en heren van middelbare leeftijd en senioren. Al snel bleek dat met name de jongeren tot ongeveer 40 jaar deze manier van zingen niet echt aansprak. Uiteindelijk ontstond er een koor bestaande uit leden van overwegend middelbare leeftijd en senioren.

Tijdens de eerste algemene ledenvergadering op 3 januari 2007 vond de evaluatie plaats. De tijd van experimenteren en gewenning zat er op en gebleken was dat het smartlappenkoor bestaansrecht had. De doelstelling, dat het koor per 1 januari 2007 minimaal 15 leden moest tellen, werd ruimschoots overtroffen. Het aantal leden was op dat moment zelfs 40. Gedurende de afgelopen 4 maanden werden de repetitieavonden door gemiddeld 30 leden bezocht. In deze vergadering stelde het bestuur onder voorzitterschap van Siem Maas de oprichting van het Smartlappenkoor "ZangRiela" officieel vast.